Politieman Gideon: ‘Gezonde collega’s zorgen voor een gezonde dynamiek’
Gideon (43) uit de eenheid Oost-Nederland is naast zijn werk bij de politie actief als belangenbehartiger UWV. Mensen helpen zit hem in het bloed. Daarom heeft Gideon zich vanuit de bond ook toegelegd op de begeleiding van collega’s, die langdurig ziek zijn, bij een WIA-keuring. Want het ziekteverzuim bij de politie is vrij hoog. De ACP vindt het van groot belang dat collega’s hierin maximaal worden ondersteund.
Zodra Gideon het politiebureau binnenloopt, vraagt hij aan een langslopende collega hoe het met hem gaat. Het laat direct zijn grote betrokkenheid zien en het is sprekend voor zijn rol als belangenbehartiger UWV vanuit de ACP. Gideon heeft een late dienst, maar eerst vertelt hij ons meer over zijn loopbaan bij de politie en activiteiten voor de bond.
Dienstverlenend karakter
Op zijn 18de begon hij bij defensie, in dienst als hospik, en in 2002 maakte hij de overstap naar de politie. Gideon werkte zich vanuit de politieopleiding op naar de functie van (hoofd)agent, jeugdagent, brigadier jeugdcoördinator tot aan inspecteur (operationeel expert) sinds september 2023. Gideon: “Hiervoor was ik gedurende tien jaar coördinerend rechercheur bij een basisteam recherche. Voor mijn gevoel zit ik nu weer dichter bij het vuur. Dat voelt goed. Of mensen in situaties, waarbij de politie nodig is, teleurgesteld of zelfs boos zijn, ik doe altijd mijn best om mensen te helpen. Dat zit in mij en het is bovendien onze taak. Het dienstverlenende karakter spreekt mij aan. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk.”
Het verschil maken
Vanuit dienstverlenend perspectief is Gideon ook al een aantal jaren actief als vrijwilliger in het bondswerk, als individueel belangenbehartiger (IBB’er). “Naast dat ik graag mensen help, vind ik het mooi om anderen te coachen, inzichten te geven. Wat is oorzaak en gevolg? In hoeverre kun je (zelf) een verschil maken? Ik vind het belangrijk dat mensen het lef hebben om naar zichzelf te kijken. Ik merk zo nu en dan een gemis van zelfreflectie. Dan heb ik het over beide partijen tussen wie een conflict is bijvoorbeeld. Je draagt samen verantwoordelijkheid. Al laat de organisatie hier en daar ook zeker steken vallen”, zegt Gideon nadrukkelijk.
In gesprek blijven met elkaar
Gideon benadrukt het in gesprek blijven met elkaar. Gideon: “Je hoeft niet altijd alles te pikken of een grote bek te hebben en je hoeft je ook niet maximaal kwetsbaar op te stellen. Je moet goed in je vel zitten, je werk als professional doen en vooral met elkaar in gesprek blijven. Als een collega ziek is bijvoorbeeld, dan bel ik jou en jij belt mij. Zo horen we met elkaar om te gaan.”
Belangenbehartiger UWV
“Ik merk in dit werk als belangenbehartiger dat mensen het lastig vinden om hun hart te luchten bij een onbekende”, zegt Gideon. “Dus ik probeer eerst maximaal te investeren in erachter komen welke raakvlakken we hebben, wie de persoon is en wat zijn of haar verleden is. Het scheelt enorm dat je beiden bij de politie werkt en jij ook de organisatie kent.”
Zo heeft Gideon als belangenbehartiger UWV al eens een politieman met complexe PTSS bijgestaan. “Deze collega moest voor een keuring naar een arts van het UWV. Ik heb hem allereerst gebeld om te kijken waar zijn behoefte lag en om uit te leggen wat ik voor hem zou kunnen betekenen. We maakten de afspraak dat wij elkaar twee uur voorafgaand aan het gesprek met het UWV zouden treffen. Je kon zien dat het een gehavende man was. Een ervaren politieman die jaren daarvoor militair is geweest. Meerdere heftige incidenten hebben bij hem geleid tot PTSS”, vertelt Gideon. “Dat ik meeging naar het UWV en hem op weg geholpen heb, was voor deze man voldoende. Ik geef ook wel altijd mijn privénummer voor als iemand mij nog eens nodig heeft.”
Ziekteverzuim
Het bondswerk en daarin zijn hulp aan collega’s bij de politie, helpt Gideon tegelijkertijd bij de verbreding van zijn eigen ontwikkeling. “De kennis die je opdoet als belangenbehartiger bij de bond en de vaardigheden die je aanleert, kun je ook goed in je werk als politieman gebruiken. Ik ben (nog) geen leidinggevende, maar als het gaat om ziekteverzuim bijvoorbeeld, dan scheelt het welke leidinggevende je hebt, zo is de ervaring nu bij veel collega’s in het land. Wat is de reden van verzuim? Hoe kunnen en moeten we hier samen mee omgaan? Een leidinggevende heeft een belangrijke rol in personeelszorg. Daarin moet goed geïnvesteerd worden. Gezonde mensen zorgen immers voor een gezond team en een gezonde dynamiek.”
Source: Politie