Als individueel belangenbehartiger heb je echt invloed

Individueel belangenbehartiger Fred Lokhorst

Het werk van een Individueel belangenbehartiger is hollen of stilstaan. Het is dus belangrijk om je tijd goed te verdelen. Mij gaat dit gelukkig goed af, maar ik ben dan ook al gepokt en gemazeld binnen deze functie. 

Ik werk nu vijf jaar en 10 maanden als Ibb’er. Dit doe ik naast mijn functie als Senior tactische opsporing in het domein ondermijning in het district Gooi en Vechtstreek. Hiervoor werkte ik als wijkagent, maar omdat mijn lichaam begon af te takelen, moest ik op zoek naar een nieuwe functie. In die tijd merkte ik dat mijn leidinggevenden niet op de hoogte waren van alle regels rondom re-integratie, herplaatsing en ziekteverzuim. Ik begon mij in de regelgeving te verdiepen en kwam tot de conclusie dat ik met deze kennis mijn collega’s kon helpen door Ibb’er bij de ACP te worden. Ik behandel veel casussen en wordt hierbij als het nodig is geholpen door een jurist van de bond. De meeste zaken kan ik af doen in een enkel gesprek, door te luisteren, tips te geven en een aanmoediging om het probleem voor te leggen bij de leidinggevende. 

Fred Lokhorst

Het ontrafelen van de knoop

Sommige zaken zijn complexer, dan is het conflict zo hoog opgelopen dat de werknemer niet meer durft te praten met de leidinggevende of zelfs niet meer naar kantoor wil komen. Ik probeer dan altijd de knoop te ontrafelen, door terug te gaan naar het begin. Waar is het fout gegaan? Wat is er fout gegaan?  Wat willen de partijen precies? En waar zijn ze tevreden mee? Ik ben in dit soort gevallen altijd bij de gesprekken aanwezig, waarbij ik aangeef dat ik er ben voor de collega met de hulpvraag, maar ook voor de leidinggevende. Uiteindelijk willen we toch allemaal dat het conflict wordt opgelost. Meestal komen we er wel uit en kan de werknemer weer meedraaien in het arbeidsproces, maar soms komen we ook tot de conclusie dat het gewoon niet meer gaat en dan helpen we de collega daar ook verder mee. 

Goede communicatie 

Ik merk dat alles staat bij goede communicatie en daar schort het nogal aan binnen de politie. Leidinggevenden hebben te veel taken op hun bordje, waardoor de operationeel experts te maken krijgen met de personeelszorg. Zij hebben hier niet voor geleerd, waardoor het faliekant mis kan gaan. Zo kan het zijn dat er de conclusie wordt getrokken dat een werknemer niet functioneert zonder dat er met hem of haar een echt gesprek gevoerd is. Misschien gaat het wel even niet vanwege omstandigheden thuis of zijn er financiële problemen. Het hele menselijke aspect ontbreekt dan in dit verhaal. Ik vind het belangrijk om de communicatie dan weer op gang te krijgen en dit wordt ook ontzettend gewaardeerd door de belanghebbenden. 

Altijd op de hoogte 

Ik merk dat mijn collega’s mij goed weten te vinden, niet alleen als ze een arbeidsconflict hebben, maar ook als ze meer willen weten over looncompensatie, de CAO en de RVU. Zij geven mij hun ideeën en wensen door die ik weer deel met de vakbondsadviseurs van de ACP. En de ACP houdt mij weer op de hoogte van de ontwikkelingen die er zijn, een echte win-win situatie wat mij betreft. Ook ben ik er voor de collega’s die kampen met PTSS, voor hen ben ik bereid om door het vuur te gaan, omdat ik zie wat deze stoornis met de collega’s en hun families doet. 

Groeien als mensen en diender 

Ik haal ontzettend veel voldoening uit dit werk en dat vertaalt zich weer naar mijn eigen werkzaamheden. Ik leer veel en ontwikkel mijn communicatievaardigheden nog iedere dag. Ook snap ik meer hoe de politieorganisatie in elkaar zit, omdat ik veel contact heb met leidinggevenden. Voor andere collega’s is dit ook erg belangrijk, zo kunnen ze groeien als mens en als diender. Het zou dan ook mooi zijn als er meer Ibb’er zouden komen. Je moet namelijk nooit het idee hebben dat je dingen niet kan beïnvloeden, want dat kan altijd! 

 

ACP eenheid

Word individueel belangenbehartiger en maak het verschil

Wil jij een directe impact hebben op het welzijn van jouw collega’s binnen de politie? Word dan Individueel belangenbehartiger (IBB’er) bij de ACP! Als IBB’er ben je het aanspreekpunt, de bemiddelaar en de steun voor collega’s met vragen over arbeid, inkomen, en andere uitdagingen. Samen kunnen we problemen ontrafelen, oplossen, en de werkomgeving verbeteren. Doe mee en maak deel uit van een betrokken team dat streeft naar een positieve verandering binnen de politie. 

Meld je vandaag nog aan en draag bij aan een gezonde en ondersteunende werkomgeving voor al onze collega’s.

Source: Politie