ACP: Politie voelt zich niet gesteund na ontruiming en uitspraken burgemeester Dijksma
De recente ontruiming van het universiteitsgebouw aan de Drift in Utrecht, waarbij pro-Palestijnse demonstranten door de politie werden verwijderd, zorgt voor flinke commotie. Vooral de rol van burgemeester Sharon Dijksma en haar uitspraken over het politieoptreden liggen onder vuur. ACP-bestuurder Patrick Fluyt, uit onder meer in het programma Nieuws van de dag scherpe kritiek op hoe de burgemeester met de politie omgaat.
Publieke kritiek op politie ongepast volgens ACP
Burgemeester Dijksma stelde in een brief aan de gemeenteraad dat de politie tijdens de ontruiming ‘kortstondig geweld’ heeft gebruikt, terwijl dat volgens haar niet overeenkwam met de vooraf gegeven instructies. Deze uitspraak leidde tot veel publieke kritiek op het politieoptreden.
Fluyt begrijpt dat de burgemeester verantwoording moet afleggen, maar vindt het problematisch dat zij de politie publiekelijk ‘voor de bus heeft gegooid’ zonder eerst intern overleg te voeren. “Wij voelen ons niet gesteund en aangetast in ons vakmanschap,” zegt hij. “De politie is zo daadkrachtig als het bestuur.” Volgens Fluyt is dit incident ‘de druppel’ in een reeks waarin de bond meent dat het bestuur de politie onvoldoende steunt tijdens demonstraties en andere openbare optredens.
Geweld als laatste middel, maar wel toegestaan
Fluyt benadrukt dat de politie altijd de opdracht krijgt om ‘zo geweldloos mogelijk’ op te treden, maar dat dit niet betekent dat geweld nooit mag worden ingezet. Volgens artikel 7 van de Politiewet heeft de politie het recht om geweld te gebruiken als dat noodzakelijk is. Bij deze ontruiming was het kortdurende geweld gericht op het verwijderen van een groep die de ingang blokkeerde.
“Het gebruik van geweld moet worden uitgesteld zolang dat kan, maar het is toegestaan en soms onvermijdelijk,” aldus Fluyt. Hij vindt het dan ook problematisch dat Dijksma het geweld vooraf heeft veroordeeld, terwijl het onderzoek nog loopt.
Politiek stelt vragen aan burgemeester Dijksma
Vanavond om 17.00 uur stelt de gemeenteraad van Utrecht kritische vragen aan burgemeester Dijksma over haar optreden en de communicatie rondom het politiegeweld. Fracties als BIJ1, DENK, GroenLinks en PvdA willen dat de ervaringen van demonstranten worden meegenomen in het onderzoek en dat aangiftes serieus worden behandeld. Tegelijkertijd maken partijen zoals VVD en UtrechtNU! zich zorgen over de publieke kritiek van Dijksma op de politie, vanwege de mogelijke schade aan het vertrouwen en de samenwerking binnen de driehoek.
Politiebonden zoeken overleg met de driehoek
De politiebonden gaan in overleg gaan met de driehoek (burgemeester, politie en officier van justitie) om de ontstane onrust te bespreken. Ze willen de communicatie verbeteren en het vertrouwen tussen bestuur en politie herstellen.
Patrick Fluyt benadrukt dat het vertrouwen binnen het politiekorps onder druk staat en dat betere communicatie cruciaal is om de samenwerking te versterken.
Woordvoerder Wim Hoonhout van politie Midden-Nederland benadrukt dat het politieoptreden zorgvuldig en zo geweldloos mogelijk verliep. Volgens hem duurden de inspanningen om te verbinden, begrenzen en beschermen in totaal zo’n 500 minuten, waarbij het geweld slechts een korte fase van ongeveer anderhalve minuut betrof.
In de media
- Politievakbond woedend: De Utrechtse burgemeester heeft ons voor de bus gegooid
- Nieuws van de dag
- Utrechtse ME’ers woedend op burgemeester Dijksma over uitspraken Pro-Palestina-bezetting
The post ACP: Politie voelt zich niet gesteund na ontruiming en uitspraken burgemeester Dijksma first appeared on Politievakbond ACP.
Source: Politie