Makkelijk praten: Op zoek naar een veilige loopbaan

Door: Jasper Achterbergh, loopbaancoach BREEF

Hij is begin veertig en werkt vanaf zijn zeventiende op straat als agent. We zitten tegenover elkaar om de uitkomsten van zijn loopbaanassessment te bespreken. Zijn carrière heeft zich voor het overgrote deel in de operatie afgespeeld. Hij is slim – weet ik door de uitkomsten van verschillende testen en gesprekken – en straalt in alles uit dat er met hem niet te spotten valt. Tijdens het gesprek sijpelt echter ook een gevoelig karakter door. Iemand met een groot hart en een behoefte om anderen te helpen.

Iedereen wordt gevormd door zijn of haar omgeving. De vraag is alleen waar het vormen ophoudt en het misvormen begint. Hij is open over zijn worstelingen en we hebben een mooi gesprek. Dagen later gaan politiemensen actie voeren voor hun pensioen tijdens voetbalwedstrijden. Ik sla de krant open en daar zijn de boze Ajax-supporters. Politiemensen moeten niet zeuren en al helemaal niet aan hun voetbal komen. Het is zo makkelijk praten: ‘gewoon doorwerken, want geweld, onregelmatigheid en druk horen nu eenmaal bij het politiewerk.’

Totdat je mensen spreekt die dit werk al jaren doen. Die diabetes of slaapstoornissen hebben ontwikkeld en ziek zijn geworden. Die gescheiden zijn, omdat de partner de onzekerheid niet meer aankon, die zich abnormaal voelen en constant aan staan en druk ervaren. Die al jarenlang (bijna) geen verjaardag tot het eind hebben meegemaakt, elke avond een stapeltje kleren klaarleggen, want je weet maar nooit of je die nacht wordt gebeld.

Ja, dan is het makkelijk praten vanuit een ivoren toren en een 9 tot 5 baan. Ik weet het, politiemensen zijn niet zielig. Verre van dat. Het zijn professionals en ze doen hun werk met trots en passie. Zij rennen naar de problemen toe waar wij vandaan rennen en dat verdient op zijn minst een stukje dankbaarheid en soms ook hulp.

Want als je – zoals de agent die ik hierboven beschreef – even niet meer weet hoe het verder moet in je carrière… Als je vragen hebt over je perspectief, dan verdient dit een steuntje in de rug. We kunnen moeilijk onze eigen situatie analyseren en precies de vinger op de zere plek leggen. Dan lucht het op als een onafhankelijk professional meekijkt en meedenkt. Samen onderzochten we hoe hij zijn opgebouwde expertise op een nieuwe manier kon inzetten, waardoor zijn toekomst ineens een stuk helderder werd.

Herken je jezelf in dit verhaal? Of weet je ook even niet hoe het verder moet in je loopbaan? Kijk dan eens op breef-loopbaan.nl voor een steuntje in de rug en nieuw perspectief.

Source: Politie