Samen bouwen aan een sterke cao: waardevolle input tijdens bijeenkomst

Op maandag 8 april 2025 kwamen vertegenwoordigers van de politievakbonden, het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Korpsleiding en een groep van 50 collega’s samen voor een belangrijke sessie in het kader van de cao-onderhandelingen. Deze bijeenkomst markeerde de start van de voorbereidingen voor de onderhandelingen over een nieuwe CAO. Doel was om knelpunten zichtbaar te maken, wensen op te halen en gezamenlijk te kijken naar manieren om het werk bij de politie aantrekkelijker, eerlijker en duurzamer te maken.

De deelnemers werkten in groepen aan zes belangrijke thema’s die op dit moment veel spelen binnen de politieorganisatie:

  1. Vergoedingen
  2. Loopbaan en Aanstellingen
  3. RVU (Regeling Vervroegd Uittreden)
  4. Secundaire Arbeidsvoorwaarden
  5. Werkdruk en Werk-privébalans
  6. Overige Onderwerpen

Waardering en Beloning: Eerlijke Verdeling en Passende Beloning

Een van de meest besproken thema’s was de waardering voor het werk. Politiemensen geven dagelijks alles voor de samenleving, maar de waardering is vaak niet in de financiële beloning terug te vinden.

Er werd gepleit voor een algemene salarisverhoging. De stijgende inflatie en de alsmaar hogere kosten voor levensonderhoud maken het voor veel collega’s steeds moeilijker om financieel rond te komen. “De prijzen rijzen de pan uit, maar dat zie je niet terug op je loonstrook,” vatte een deelnemer het samen.

Daarnaast werd er breed gepleit voor een betere financiële beloning die recht doet aan de inzet van medewerkers. Niet alleen met woorden, maar ook op het loonstrookje.

“We voelen ons betrokken en willen blijven werken voor de organisatie, maar dan moet de waardering ook voelbaar zijn. Dat betekent niet alleen erkenning, maar ook een passende beloning voor het werk dat we dagelijks doen,” werd er tijdens de sessie gezegd.

Loopbaanontwikkeling: Gelijke Kansen voor Iedereen

Een ander belangrijk punt tijdens de bijeenkomst was het gebrek aan doorgroeimogelijkheden voor veel medewerkers, vooral voor ATH-BOA’s, medewerkers met een ESI aanstelling en medewerkers met veel ervaring die willen doorgroeien naar HBO-functies. Deelnemers gaven aan dat ze zich onvoldoende gesteund voelden in hun carrièreontwikkeling en dat er onvoldoende mogelijkheden zijn om door te stromen naar hogere functies.

“Ik ben ooit ingestroomd als ATH-BOA en draai nu volledig mee in de operatie. Maar als het op promotie aankomt, lijk ik ineens niet mee te tellen,” aldus een collega uit de opsporing.

Er werd dan ook gevraagd om meer ruimte voor doorstroom, toekenning van de juiste hogere LFNP-functie die past bij de opgedragen taken of rollen, toegankelijke opleidingskansen en erkenning van ervaring in plaats van harde diploma-eisen. Het creëren van loopbaanperspectieven is essentieel voor het behouden van gemotiveerde medewerkers.

cao

Secundaire Arbeidsvoorwaarden: Flexibiliteit en Transparantie

Het Individueel Keuzebudget (IKB) kwam uitgebreid aan bod. De werking van het IKB blijkt voor veel medewerkers onduidelijk, en er kwamen suggesties om dit budget flexibeler in te zetten. Zo werd voorgesteld om het IKB ook te gebruiken voor het aflossen van studieschulden. Dit zou voor veel collega’s een waardevolle optie zijn om financiële ruimte te creëren.

“Waarom mag ik mijn IKB niet inzetten om mijn studieschuld af te lossen? Dat zou voor mij pas echt lucht geven,” stelde een deelnemer voor.

Daarnaast werd er gepleit voor meer transparantie over de mogelijkheden die het IKB biedt, zodat medewerkers beter begrijpen hoe ze er optimaal gebruik van kunnen maken.

Bij secundaire arbeidsvoorwaarden was er ook veel aandacht voor de reiskosten. Er leeft onder medewerkers een groeiende vrees dat de brandstofkosten verder zullen stijgen, terwijl overstappen op een elektrische auto voor velen niet haalbaar is. Bovendien werd benoemd dat politiemensen vaak met hun eigen auto voor het werk onderweg zijn, omdat er onvoldoende poolauto’s beschikbaar zijn. Deze situatie leidt tot onvrede en de roep om betere vergoedingen en structurele oplossingen.

Werkdruk en Werk-privébalans: Duurzaam Werken

De werkdruk blijft hoog en dat heeft impact op de vitaliteit van medewerkers. Er werd aangegeven dat er meer aandacht nodig is voor de werk-privébalans en mentale gezondheid van medewerkers. Sportfaciliteiten en andere maatregelen voor duurzame inzetbaarheid werden genoemd als manieren om medewerkers fysiek en mentaal fit te houden.

“Soms weet ik niet meer waar mijn werk eindigt en mijn privé begint. Als ik fysiek kon sporten op mijn werkplek, zou dat al helpen om stoom af te blazen,” zei een collega uit het wijkteam.

Het is duidelijk dat de duurzame inzetbaarheid van medewerkers niet alleen een zaak is van fysieke fitheid, maar ook van mentale steun en een gezonde werk-privébalans.

cao

RVU: Eerlijke Regeling voor Vervroegd Uittreden

De RVU was een belangrijk onderwerp van gesprek. Er klonk stevige kritiek op de huidige voorwaarden, waarbij medewerkers 35 politiejaren – waarvan 25 als ‘zwaar’ gekwalificeerd – moeten hebben om in aanmerking te komen. Er werden vraagtekens gezet bij de vraag of de regeling wel terechtkomt bij de collega’s die haar het hardst nodig hebben.

Deelnemers pleitten voor een gerichtere RVU die recht doet aan de werkdruk en fysieke belasting die politiemedewerkers ervaren, én die financieel haalbaar blijft. Daarbij kwam ook de discussie op gang over wat ‘zwaar werk’ binnen de politie precies inhoudt. Vindt dat alleen plaats in de uitvoering, of ook in ondersteunende functies?

Het gesprek over de RVU was intensief en betrokken. Deelnemers gaven duidelijke feedback over wat er nodig is om de regeling eerlijker en effectiever te maken.

Hoe nu verder?

De input die tijdens de bijeenkomst op 8 april is opgehaald, is waardevol en wordt zorgvuldig geanalyseerd. Waar mogelijk nemen we de ideeën en zorgen mee naar de onderhandelingstafel. De cao-onderhandelingen zijn hiermee nog niet formeel van start gegaan. De bijeenkomst markeerde vooral de start van de voorbereidingen. De formele start van de cao-onderhandelingen moet nog worden vastgesteld. Op 1 mei vindt eerst een informele verkenning plaats.

De ACP blijft samen met de andere vakbonden strijden voor een cao die recht doet aan alle politiemedewerkers. Door realistisch te blijven én vastberaden op te komen voor wat nodig is, zetten we ons in voor een cao die het werk bij de politie duurzamer, eerlijker en aantrekkelijker maakt.

Meer informatie:

The post Samen bouwen aan een sterke cao: waardevolle input tijdens bijeenkomst first appeared on Politievakbond ACP.

Source: Politie